Diferències

Ací es mostren les diferències entre la revisió seleccionada i la versió actual de la pàgina.

Enllaç a la visualització de la comparació

Ambdós costats versió prèvia Revisió prèvia
Següent revisió
Revisió prèvia
ca:start [2017/01/16 20:41]
argelaguerentransicio [Han dicho sobre Ted]
ca:start [2019/04/24 07:35]
simplo [Han dit sobre Ted]
Línia 3: Línia 3:
 ===== Presentació d'​aquest wiki ===== ===== Presentació d'​aquest wiki =====
  
-Aquest wiki neix el 21 de desembre de 2016 (solstici d'​estiu en Nova Gal·les del Sud) amb la intenció de presentar la figura i obra de Frederick (Ted) Trainer a les persones parlants de llengües de la Península Ibèrica. És una iniciativa de la [[http://​www.asociacion-touda.org|Associació Touda]] i de l'​[[http://​www.instituto-resiliencia.org|Institut Resiliència]].+Aquest wiki neix el 21 de desembre de 2016 (solstici d'​estiu en Nova Gal·les del Sud) amb la intenció de presentar la figura i obra de Frederick (Ted) Trainer a les persones parlants de llengües de la Península Ibèrica. És una iniciativa de la [[http://​www.asociacion-touda.org|Associació Touda]] i de l'​[[http://​www.instituto-resiliencia.org|Institut Resiliència]]. Col·laboren en labors de traducció: **Ariadna Uve**, **Miquel Tort** ([[https://​argelaguerentransicio.com/​|Argelaguer en Transició]]) i **Ramóm Flores d'as Seixas** ([[http://​www.vesperadenada.org|Véspera de Nada]]).
  
 ===== Sobre Ted ===== ===== Sobre Ted =====
Línia 12: Línia 12:
 ===== Llibres en castellà ===== ===== Llibres en castellà =====
  
-  * //​**[[ca:​la_via_de_la_simplicidad._hacia_un_mundo_sostenible_y_justo|La vía de la simplicidad. Hacia un mundo sostenible y justo]]**// (Ed. Trotta, ​en preparació). +  * //​**[[ca:​la_via_de_la_simplicidad._hacia_un_mundo_sostenible_y_justo|La vía de la simplicidad. Hacia un mundo sostenible y justo]]**// (Ed. Trotta, ​2017). \\ {{:​ted-trainer-la-via-de-la-simplicidad-p1090121-640x801.jpg?​nolink&​200|La vía de la simplicidad (Ted Trainer) }}
  
 ==== Sobre "La via de la simplicitat"​ ====  ==== Sobre "La via de la simplicitat"​ ==== 
 A //La Via de la Simplicitat//​ cristal·litzen les temàtiques que caracteritzen el conjunt de l'obra de Trainer. El seu plantejament inicial és el següent: la nostra forma de viure és insostenible,​ i aquesta insostenibilidad no només és material sinó també social-cultural. La primera part del llibre abasta una anàlisi de tots els elements que conformen aquest escenari de insostenibilidad multidimensional. Trainer dedica la resta del llibre a desenvolupar una proposta pràctica i estratègica que ens permeti no solament sobreviure al col·lapse civilizatori que sembla acostar-se sinó construir una nova forma de //viure millor amb menys// . Per a unificar tant la seva estratègia com l'​horitzó de vida que proposa, encunya el terme la //Via de la Simplicitat//​ (//The Simpler Way//), caracteritzada per: maneres de vida molt més simples; economies de petita escala, autosuficients,​ sota control social, sense creixement i orientades a satisfer necessitats reals en lloc del lucre; sistemes de govern locals mitjançant democràcia directa i funcionament cooperatiu; i un radical canvi de valors i de visió del món. A //La Via de la Simplicitat//​ cristal·litzen les temàtiques que caracteritzen el conjunt de l'obra de Trainer. El seu plantejament inicial és el següent: la nostra forma de viure és insostenible,​ i aquesta insostenibilidad no només és material sinó també social-cultural. La primera part del llibre abasta una anàlisi de tots els elements que conformen aquest escenari de insostenibilidad multidimensional. Trainer dedica la resta del llibre a desenvolupar una proposta pràctica i estratègica que ens permeti no solament sobreviure al col·lapse civilizatori que sembla acostar-se sinó construir una nova forma de //viure millor amb menys// . Per a unificar tant la seva estratègia com l'​horitzó de vida que proposa, encunya el terme la //Via de la Simplicitat//​ (//The Simpler Way//), caracteritzada per: maneres de vida molt més simples; economies de petita escala, autosuficients,​ sota control social, sense creixement i orientades a satisfer necessitats reals en lloc del lucre; sistemes de govern locals mitjançant democràcia directa i funcionament cooperatiu; i un radical canvi de valors i de visió del món.
 ==== Ressenyes de "La via de la simplicitat"​ ====  ==== Ressenyes de "La via de la simplicitat"​ ==== 
-En el temps de descompte en el qual estem, avançant a tota velocitat cap al col·lapse de les societats industrials,​ algunes dels millors caps del planeta —i els cors més nobles— segueixen plantejant alternatives que tracten d'​evitar el pitjor d'​aquesta catàstrofe històrica i obrir opcions per a la vida bona. En aquest esforç, aquest llibre de Ted Trainer ocupa un lloc excel·lent. Podran o no compartir-se els detalls de les respostes que ofereix, però no hi ha cap dubte que totes les seves preguntes són pertinents.” (**[[http://​www.tratarde.org|Jorge Riechmann]]**)+"En el temps de descompte en el qual estem, avançant a tota velocitat cap al col·lapse de les societats industrials,​ algunes dels millors caps del planeta —i els cors més nobles— segueixen plantejant alternatives que tracten d'​evitar el pitjor d'​aquesta catàstrofe històrica i obrir opcions per a la vida bona. En aquest esforç, aquest llibre de Ted Trainer ocupa un lloc excel·lent. Podran o no compartir-se els detalls de les respostes que ofereix, però no hi ha cap dubte que totes les seves preguntes són pertinents."(**[[http://​www.tratarde.org|Jorge Riechmann]]**) 
 + 
 +> "​Mostra que la insostenibilitat no només és material sinó també social i cultural. Desenvolupa propostes practiques per poder sobreviure al col·lapse de civilització,​ com construir una nova forma de viure millor amb menys: economies de petita escala, autosuficients,​ sota control social, sense creixement i orientades a satisfer necessitats reals en lloc del lucre; sistemes de govern locals basats en la democràcia directa, el funcionament cooperatiu, i un radical canvi de valors i de visió del món." (**[[http://​blog.cristianismeijusticia.net/​ca/​2019/​04/​23/​sant-jordi-recomanacions-literaries-de-equip-de-cristianisme-i-justicia#​more-25294|Joan Carrera]]**)
 ===== Articles en català =====  ===== Articles en català ===== 
 //(De més recent a més antic.)// //(De més recent a més antic.)//
Línia 27: Línia 29:
 ===== Documentals i altres vídeos ===== ===== Documentals i altres vídeos =====
  
 +  * María Rúa (2017): [[https://​vimeo.com/​216195544\|Ted Trainer: la vía de la simplicidad]] (entrevista amb subtitols en castellà).
   * [[http://​happenfilms.com/​|Happen Films]] (2016): [[https://​www.youtube.com/​watch?​v=XUwLAvfBCzw&​hl=es&​cc_lang_pref=es&​yt:​cc=on&​cc_load_policy=1|A Simpler Way: Crisis as Opportunity]] (subtitolat en castellà per l' [[http://​www.asociacion-touda.org|Asociación Touda]]).   * [[http://​happenfilms.com/​|Happen Films]] (2016): [[https://​www.youtube.com/​watch?​v=XUwLAvfBCzw&​hl=es&​cc_lang_pref=es&​yt:​cc=on&​cc_load_policy=1|A Simpler Way: Crisis as Opportunity]] (subtitolat en castellà per l' [[http://​www.asociacion-touda.org|Asociación Touda]]).
     * :!: //Si els subtítols no apareixen directament en castellà, hauràs de canviar-los manualment a la configuració del vídeo (roda dentada a la part inferior dreta del mateix).//     * :!: //Si els subtítols no apareixen directament en castellà, hauràs de canviar-los manualment a la configuració del vídeo (roda dentada a la part inferior dreta del mateix).//
Línia 40: Línia 43:
 > "​Portem aprenent de Ted Trainer des dels anys vuitanta, quan vam saber d'ell a través de llibres com //Developed to Death// (1989). Aquest activista i pensador australià ha desplegat una reflexió lúcida i incisiva en els àmbits de la crítica al desenvolupisme,​ l'​anàlisi de la crisi ecològic-social i la formulació d'​alternatives decreixentistes ([[es:​la_via_de_la_simplicidad._hacia_un_mundo_sostenible_y_justo|La Vía de la Simplicidad]]). Ara que ja està més a prop dels vuitanta anys que dels setanta, és el moment de dir amb força: gràcies, Ted!" (**[[http://​www.tratarde.org/​|Jorge Riechmann]]**) > "​Portem aprenent de Ted Trainer des dels anys vuitanta, quan vam saber d'ell a través de llibres com //Developed to Death// (1989). Aquest activista i pensador australià ha desplegat una reflexió lúcida i incisiva en els àmbits de la crítica al desenvolupisme,​ l'​anàlisi de la crisi ecològic-social i la formulació d'​alternatives decreixentistes ([[es:​la_via_de_la_simplicidad._hacia_un_mundo_sostenible_y_justo|La Vía de la Simplicidad]]). Ara que ja està més a prop dels vuitanta anys que dels setanta, és el moment de dir amb força: gràcies, Ted!" (**[[http://​www.tratarde.org/​|Jorge Riechmann]]**)
  
-> "Un mestre el missatge del qual durem amb nosaltres cada vegada que anem a conrear la nostra horta, cada vegada que pensem en l'​educació que donem a les nostres filles i fills, cada vegada que sentim la nàusea davant el que ens envolta. Encara que actualment ​l'​eco ​del seu missatge tot just s'​escolti fora de certs cercles activistes internacionals ​principalment de països de llengua anglesa, estic convençut que les seves idees seran una llavor que fructificarà en molts llocs."​ (**[[http://​www.casdeiro.info|Manuel Casal Lodeiro]]**)+> "Tenir presents els bons exemples. No només des del punt de vista intel·lectual,​ per ajudar-nos a raonar i entendre millor el món, sinó també per mostrar-nos en la pràctica que és possible viure bé d'una altra manera. Això ja és molt. Però si li sumem les dosis necessàries per mirar netament les dificultats d'​algunes de les nostres idees per transformar la societat i evitar l'​autoengany,​ llavors no tenim més remei que reconèixer que, tant la figura de Ted Trainer, com les seves múltiples aportacions (entre les quals sobresurt la Via de la Simplicitat:​ Cap a un món sostenible i just), resulten una brúixola imprescindible. "​(Óscar Carpintero). 
 + 
 +> "Ted Trainer porta molts anys promovent una visió d'un futur postcreixement local i cooperatiu. Al mateix temps, ens mostra la futilitat pràctica d'​intentar mantenir el consumisme i el creixement amb // màgiques // noves tecnologies. Els responsables de polítiques públiques a l'ús i les principals organitzacions ecologistes han premiat la seva contribució clarament significativa al nostre debat col·lectiu sobre la sostenibilitat simplement ignorant-. Trainer ens ofereix l'​autèntica // veritat incòmoda //, una veritat que tot i així no podem evitar. " (**[[http://​www.postcarbon.org/​our-people/​richard-heinberg-2/​|Richard Heinberg]]**) 
 + 
 +> "Un mestre el missatge del qual portarem ​amb nosaltres cada vegada que anem a conrear la nostra horta, cada vegada que pensem en l'​educació que donem a les nostres filles i fills, cada vegada que sentim la nàusea davant el que ens envolta. Encara que actualment ​el ressò ​del seu missatge tot just s'​escolti fora de certs cercles activistes internacionals ​-principalment de països de llengua anglesa, estic convençut que les seves idees seran una llavor que fructificarà en molts llocs. " (**[[http://​www.casdeiro.info|Manuel Casal Lodeiro]]**) 
 + 
 +> "El pensador australià constitueix un exemple d'​aquesta coherència que es reclama als teòrics socials, ja que amb la seva senzilla manera de viure demostra que és possible una bona vida, i com moltes persones implicades en formes de vida tradicional o ecoaldees, afirma que és possible dur vides // idíl·liques // amb poc més que unes poques eines manuals i materials naturals d'​origen local, i sentint la seguretat del suport de la pròpia comunitat. " (**[[http://​www.casdeiro.info|Manuel Casal Lodeiro]]**) 
 + 
 +> "Ted Trainer és un dels autors que més èmfasi fa en la necessària transformació en un sentit profund dels actuals sistemes educatius en les societats industrialitzades,​ com a pas imprescindible en la creació d'una nova societat més justa i resilient." (**[[http://​www.casdeiro.info|Manuel Casal Lodeiro]]**)
  
  
Línia 51: Línia 62:
   * [[eu:​start|Índex en euskera]]. ​   * [[eu:​start|Índex en euskera]]. ​
   * [[http://​thesimplerway.info/​|Web oficial de Ted Trainer en anglès]]. ​   * [[http://​thesimplerway.info/​|Web oficial de Ted Trainer en anglès]]. ​
-  * [[wp>Ted Trainer|Pàgina de Ted Trainer en la Wikipedia]]. ​====+  * [[wp>Ted Trainer|Pàgina de Ted Trainer en la Wikipedia]].