Aquesta és una revisió antiga del document


Aquesta traducció és més antiga que la pàgina original i pot estar desactualitzada. Veure que ha canviat.

Traduccions d'aquesta pàgina:

Ted Trainer

Aquest wiki neix el 21 de desembre de 2016 (solstici d'estiu en Nova Gal·les del Sud) amb la intenció de presentar la figura i obra de Frederick (Ted) Trainer a les persones parlants de llengües de la Península Ibèrica. És una iniciativa de la Associació Touda i de l'Institut Resiliència.

Ted TrainerFrederick E. Ted Trainer (1941) és un activista i autor australià reconegut internacionalment en l'àmbit de la divulgació del Pic del petroli i entre els moviments a favor d'una Transició a un món post-petroli. Ha estat conferenciant en la Universitat de Nova Gal•les del Sud (Sidney) des de la dècada de 1970, on també va ostentar el càrrec de professor adjunt honorari en Treball Social. A més de gestionar un espai per a la pràctica de la permacultura i la vida simple amb fins divulgatives en les proximitats de Sidney, és un dels principals referents del Simplicity Institute australià.

Ha publicat nombrosos articles en revistes internacionals, així com diversos llibres, principalment sobre la qüestió de la sostenibilitat. Una de les seves obres més conegudes i referenciades fins a la data és Renewable energy cannot sustain a consumer society, publicada per Springer en 2007. Sota la denominació de The Simpler Way (la Via de la Simplicitat) ha desenvolupat una de les propostes més completes fins al moment de transició ecosocial, detallada en The Transition to a Sustainable and Just World (2010), llibre que en 2017 veu per fi la llum en la seva edició en castellà, revisada i ampliada per a l'ocasió pel propi autor. La Via de la Simplicitat: Cap a un món sostenible i just és, sens dubte, l'obra més important de la seva carrera i la de major trascedència per al futur de la Humanitat.

Sobre "La via de la simplicitat"

A La Via de la Simplicitat cristal·litzen les temàtiques que caracteritzen el conjunt de l'obra de Trainer. El seu plantejament inicial és el següent: la nostra forma de viure és insostenible, i aquesta insostenibilidad no només és material sinó també social-cultural. La primera part del llibre abasta una anàlisi de tots els elements que conformen aquest escenari de insostenibilidad multidimensional. Trainer dedica la resta del llibre a desenvolupar una proposta pràctica i estratègica que ens permeti no solament sobreviure al col·lapse civilizatori que sembla acostar-se sinó construir una nova forma de viure millor amb menys . Per a unificar tant la seva estratègia com l'horitzó de vida que proposa, encunya el terme la Via de la Simplicitat (The Simpler Way), caracteritzada per: maneres de vida molt més simples; economies de petita escala, autosuficients, sota control social, sense creixement i orientades a satisfer necessitats reals en lloc del lucre; sistemes de govern locals mitjançant democràcia directa i funcionament cooperatiu; i un radical canvi de valors i de visió del món.

Ressenyes de "La via de la simplicitat"

“En el temps de descompte en el qual estem, avançant a tota velocitat cap al col·lapse de les societats industrials, algunes dels millors caps del planeta —i els cors més nobles— segueixen plantejant alternatives que tracten d'evitar el pitjor d'aquesta catàstrofe històrica i obrir opcions per a la vida bona. En aquest esforç, aquest llibre de Ted Trainer ocupa un lloc excel·lent. Podran o no compartir-se els detalls de les respostes que ofereix, però no hi ha cap dubte que totes les seves preguntes són pertinents.” (Jorge Riechmann)

(De més recent a més antic.)

“Portem aprenent de Ted Trainer des dels anys vuitanta, quan vam saber d'ell a través de llibres com Developed to Death (1989). Aquest activista i pensador australià ha desplegat una reflexió lúcida i incisiva en els àmbits de la crítica al desenvolupisme, l'anàlisi de la crisi ecològic-social i la formulació d'alternatives decreixentistes (La Vía de la Simplicidad). Ara que ja està més a prop dels vuitanta anys que dels setanta, és el moment de dir amb força: gràcies, Ted!” (Jorge Riechmann)
“Un mestre el missatge del qual durem amb nosaltres cada vegada que anem a conrear la nostra horta, cada vegada que pensem en l'educació que donem a les nostres filles i fills, cada vegada que sentim la nàusea davant el que ens envolta. Encara que actualment l'eco del seu missatge tot just s'escolti fora de certs cercles activistes internacionals —principalment de països de llengua anglesa—, estic convençut que les seves idees seran una llavor que fructificarà en molts llocs.” (Manuel Casal Lodeiro)

(Els llibres, articles, etc. publicats en altres llengües estan referenciats en les pàgines dedicades a aquests idiomes i no s'inclouen en aquesta.)